Klimatsmart

conifer, evergreen, nature-6749496.jpg
KLIMAT

Hur kan man skapa mer klimatsmart
och hållbar trädgård?

Det man ska tänka på är att plantera rätt växt på rätt ställe. Välj växt som är anpassad efter platsens förutsättningar. Att behöva stödvattna torkkänsliga växter mitt i sommaren är inte klimatsmart. Felplanterade växter kommer att växa dåligt och i värsta fall dö och det blir dyrt i längden.

Bin är det viktigaste vi har och ungefär var tredje tugga mat vi äter är beroende av bin och deras pollinering, så satsa på pollineringsväxter!

conifer, evergreen, nature-6749496.jpg
Skapar du vindskydd med hjälp av häckar, buskar, plank mm så skapar du både rumslighet men du minskar även avdunstning av vatten i din trädgård och du behöver vattna mindre.
Naken jord ökar avdunstningen av vatten i rabatten och du får även mer ogräs och måste rensa fler gånger. Satsa på marktäckare som håller ogräset borta och fukten kvar i jorden.
Samla vatten i tunnor och kärl i trädgården. Vattna bara de växter som verkligen behöver det (ex nyplanterade växter och träd) Och välj att vattna på morgonen eller sent på kvällen för då minskar risken för avdunstning.
Plantera fler träd! Det skapar inte bara skugga och ett härligt tak över trädgården utan träd bromsar även starka vindar och kan bidra till bättre luft då de tar upp föroreningar från avgaser bland annat.

Kompost

En av de viktigaste delarna i en trädgård är komposten. Här gör du egen jord av ditt gamla trädgårdsavfall och du slipper köra till återvinningscentralen. Det finns flera varianter av kompost, både varm och kall kompost. Läs på och välj det som passar er. Bokashi är en sluten, luktfri kompost som kan användas inomhus. Det nedbrutna innehållet i komposten är toppen för rabatten och bidrar med både näring och förbättrad jordstruktur.